Belépés, Regisztráció


Felhasználó:
Jelszó:

 
 
XLIV. ORSZÁGOS KOMPLEX TANULMÁNYI VERSENY MEGYEI FORDULÓJA HEVESEN, A BENEDEK ELEK ISKOLÁBAN
XLIV. ORSZÁGOS KOMPLEX TANULMÁNYI VERSENY MEGYEI FORDULÓJA HEVESEN, A BENEDEK ELEK ISKOLÁBAN


2019. április 10-én szerveztük meg intézményünkben az évente megrendezésre kerülő tanulásban akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó általános iskolák 6. és 7. évfolyamos tanulóinak a tehetséggondozására, a versenyzők kiemelkedő képességének, teljesítményének bemutatására; pályaorientációjuk segítésére épülő országos verseny megyei fordulóját.

Rendezvényünkön részt vett Szabó Zsolt országgyűlési képviselő úr, Sveiczer Sándor polgármester úr, Ballagó Zoltán tankerületi igazgató úr, akik kedves szavakkal köszöntötték a tanulókat. Pocsai Zsuzsanna intézményvezető asszony megnyitó beszédében méltatta a diákok igyekezetét, a felkészítő pedagógusok áldozatos munkáját, majd kezdetét vette a megmérettetés, melyen megyénkből összesen hat iskola képviseltette magát:
- Egri Szalaparti EGYMI, Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Fejlesztő Nevelés-oktatást Végző Iskola és Kollégium
- Egri Balassi Bálint Általános Iskola Móra Ferenc Tagiskolája
- Gyöngyösi Petőfi Sándor EGYMI
- Hatvani Lesznai Anna Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Fejlesztő Nevelést-Oktatást Végző Iskola és EGYMI
- Sütő András Általános Iskola és AMI Gárdonyi Géza Tagiskolája
- Benedek Elek Általános Iskola, Szakiskola és Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskola
Az iskolai versenyeket a szakmai munkaközösségek, az intézmények gyógypedagógusai, pedagógusai szervezték. A 6. és 7. évfolyamos tanulók minden megadott témakörben négyfős csapatokban versenyeztek, kivéve a magyar nyelv tantárgy egyéni versenyét.

A verseny témakörei:
- Magyar irodalom: Arany János: Toldi – Arany János élete, munkássága, a mű keletkezése, szerkezete, szereplői
- Történelem: az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc
- Magyar nyelv (egyéni verseny) – alapszófajok, igeidők, mondatfajták, mondatrészek, mondatelemzés, szövegértés, szövegalkotás, információs táblák, piktogramok egyeztetése tevékenységgel
- Életvitel és gyakorlati ismeretek: a biztonságos közlekedés szabályai – közlekedési táblák ismerete, kerékpáros közlekedés, a kerékpár részeinek ismerete, tájékozódás a menetrendben
- Földrajz: helyünk Európában, szomszédos országaink, hazánk nagy tájai, folyói, tavai, természeti értékeink, világörökségünk, hazánkban található kőzetek felismerése és lelőhelyei, környezettudatos viselkedés
- Természetismeret: a szárazföld és a víz aránya a Föld felszínén, a vizek megnevezése, növények, állatok a vízben és a vízparton, vizek tisztaságának védelme

A versenyzőket valamennyi állomáson 3-3 fős zsűri értékelte. A zsűrielnök szerepét Darvas Attila, az Oktatási Hivatal Egri Pedagógiai Oktatási Központ pedagógiai referense töltötte be.

A verseny feladatainak befejezése után – amíg a zsűri tanácskozott - a részt vevő tanulók kézműves foglalkozásokon, sporttevékenységeken illetve filmvetítésen tölthették el az időt.

A zsűri értékelése alapján az alábbi eredmények születtek:
I. Benedek Elek Általános Iskola, Szakiskola és Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskola
II. Egri Szalaparti EGYMI, Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Fejlesztő Nevelés-oktatást Végző Iskola és Kollégium
III. Hatvani Lesznai Anna Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Fejlesztő Nevelést-Oktatást Végző Iskola és EGYMI

Intézményünkből különdíjban részesült Suha Zsolt 6. osztályos tanuló a földrajz állomáson nyújtott kiemelkedő teljesítményéért.

Külön köszönjük Ballagó Béla főtörzs zászlós úrnak, hogy az életvitel állomás feladatainak teljesítéséhez ajándékcsomaggal – kerékpár-felszerelési kellékekkel – segített.

A XLIV. ORSZÁGOS KOMPLEX TANULMÁNYI VERSENYEN megyénket intézményünk képviselheti, melyet a kisújszállási Kádas György Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium rendez meg 2019. május 31 - június 1. között.
Az országos döntő versenyfeladatait a rendező iskola gyógypedagógusai állították össze az OH megbízásából.

Molnár Kálmánné, pedagógus

Fotó: Czinkóczi Ágnes, pedagógus
Read more...
Írta MolnárKálmánné on szombat 20 április 2019 - 20:14:07 | Hozzászólás: 0  |  Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban
 
 
 
 
 
ELISMERÉSEK A VÍZ VILÁGNAPJÁN
ELISMERÉSEK A VÍZ VILÁGNAPJA ALKALMÁBÓL RENDEZETT RAJZPÁLYÁZATON

A víz világnapja alkalmából meghirdetett alkotói pályázatot a Harmónia Alapfokú Művészeti Iskola szervezte, melynek eredményhirdetésére március 22-én került sor Hevesen, a Művelődési Központban. Az eseményen a meghívottak körében üdvözölhették Kő Pál Mester Kossuth-díjas szobrászművészt, a Nemzet Művészét és Sveiczer Sándort, Heves város polgármesterét.
Március 22-e a víz világnapja 1993 óta - az ENSZ közgyűlésének 1992-es határozata értelmében. Az ünneplés célja, hogy felhívja a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz kiemelten fontos szerepére életünkben, valamint arra, hogy óvjuk és védjük környezetünket, s ezen belül Földünk felbecsülhetetlen értékét, a vízkészletet.
A pályázati kiírásra 30 intézményből összesen 412 rajz érkezett, köztük intézményünkből is. A zsűri döntése értelmében - a szakmai zsűri tagjai: Budai-Tóth Zsuzsanna, Kovács László és Szabari Zoltán művésztanárok – iskolánkból Rácz Gyöngyi 1. osztályos, Suha Veronika 2. osztályos és Kolompár Dávid 7. osztályos tanuló részesült elismerő oklevélben. Felkészítő tanáruk Kocsis Erika. Mindnyájuknak szívből gratulálunk!

Molnár Kálmánné, pedagógus

Írta MolnárKálmánné on péntek 19 április 2019 - 12:14:19 | Hozzászólás: 0  |  Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban
 
 
 
 
 
Fenntarthatósági hét a Benedekben
Fenntarthatósági hét a Benedekben

Iskolánk ez évben első ízben csatlakozott az országosan meghirdetett Fenntarthatósági Témahéthez. A március 18-tól 22-ig tartó hét programjain az alsó, a felső tagozat és a szakiskola tanulói aktívan vettek részt.
Az országos programhoz való csatlakozással célunk a következő volt:
- a gyerekek figyelmének felhívása Földünk védelmére,
- a globális felmelegedésre, a klímaváltozásra,
- a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára, az újrahasznosításra,
- az állatok és növények védelmére.
A környezettudatos gondolkodás és a meglévő értékek, források ésszerű használata mind hozzájárul Földünk, a „Kék bolygó” megőrzéséhez. A szemléletváltásra a gyerekek a legfogékonyabbak. Lényeges, hogy már kisiskolás korban megismerjék a téma fontosságát, hiszen egy kis odafigyeléssel ők is tehetnek bolygónk megóvásáért.
A fenntarthatósági hét témáit beépítettük a magyar nyelv és irodalom, a matematika, a környezetismeret, a rajz, a technika, az ének-zene órákba. A témát játékos formában, változatos módszerekkel dolgoztuk fel.
Magyar irodalom órákon Zelk Zoltán: Párácska című meséjét dolgoztuk fel, a remek történethez illusztrációt készítettünk a füzetbe.
Matematika órán az űrmértékekkel ismerkedtünk, vizet, üdítőt mértünk.
Környezetismeret órákon a víz útját kísértük figyelemmel egy nagyszerű videóanyag segítségével, illetve természetfilmet tekintettünk meg, majd a Vízipók Csodapók mesék egy – egy izgalmas részletét tekinthették meg alsós tanulóink.
Ének-zene órákon meghallgattuk a Föld dalát, állatokkal, vízzel kapcsolatos énekeket énekeltünk.
Rajz- és technikaórákon a Mesterecset rajzpályázat anyagát készítettük el, mely a megtakarítás, környezetvédelem témaköre köré épül.
Szabadidőben is jutott idő a fenntarthatósági héthez kapcsolódni, hiszen iskolánkat aerobic illetve zumba oktatók látogatták meg, az egészséges életmód jegyében mozoghattunk egy órát minden nap.
Csütörtökön az alsó tagozat meglátogatta a helyi Vízművet, ahol értékes ismeretekkel gazdagodtunk.
A Víz világnapján az iskola udvarán és környékén szemétszedő versenyt hirdettünk. A tanulók nagy lelkesedéssel gyűjtötték az újra már nem hasznosítható szemetet. Délután a pályázó tanulókkal részt vettünk a „Víz csodája” rajzpályázat ünnepélyes eredményhirdetésén.
A hét eseménydúsan telt, bízom benne, hogy a hét elején kitűzött cél megvalósult és iskolánk tanulói környezettudatosan és felelősségteljesen állnak hozzá Földünk védelméhez.

Kocsis Erika, pedagógusÍrta MolnárKálmánné on szerda 17 április 2019 - 19:08:58 | Hozzászólás: 0  |  Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban
 
 
 
Oldal:  1 2 [3] 4 ... 17 18 19